Оливкова олія, його види і властивості.
Зміст
1. Визначення
2. Де проводиться
3. Види масел
4. Таблиця компонентів і їх потреба
5. Вплив оливкової олії на організм
6. Кому рекомендується включити в раціон оливкова олія
7. Кому обмежити вживання оливкової олії
8. Як правильно зробити вибір
9. Правила зберігання
10. Де застосовується
11. Наукові дослідження
12. Висновок
Оливкова олія – це продукт рослинного походження, який отримують з плодів оливи європейської. Продукт є дієтичним і володіє високим вмістом корисних речовин. Застосовують його переважно в кулінарії, а також широко використовують в косметології, медицині та побуті.
Де виробляється.
Основна частка виробництва оливкової олії припадає на Грецію, Італію та Іспанію, але Туреччина, Франція, Португалія, Туніс, Ізраїль, США, Сирія і Марокко також представлені на цьому ринку.
Види масел.
1. Натуральне.
· «Extra virgin» – вищий сорт масла, який отримують при першому холодному віджимі оливок. Його кислотність не перевищує 0,8%.
· «Virgin» – Таке ж масло, але вже повторного віджиму з кислотністю не більше 2%.
2. Очищене.
· «Olive oil» і «Pure olive oil» – це змішане в різних пропорціях натуральне і очищене (рафінована олія. У такому продукті не виражені колір і запах, а корисних компонентів у його складі значно менше, ніж у попередніх. Кислотність в продуктах такого сорту може досягати 3,3%.
· «Olive-pomace oil» – низькоякісний продукт, який виробляється з макухи (відходи холодного віджиму) шляхом термічної і хімічної екструзії. Таке масло дешеве, не смачне, не корисне, але придатне для вживання в їжу.
3. Технічне.
· «Lampante oil» (лампове, лампадне) не можна використовувати в їжу. Застосовується у релігійних обрядах (при богослужінні) і в побуті.
Таблиця компонентів і їх потреба.
Нутрієнт
|
Кількість на 100 грам |
% від добової норми в 100 грамах |
Жири |
99,8 р |
178 % |
Вода |
0,2 г |
- |
Мононенасичені жирні кислоти (Омега-9) |
67 г |
398 % |
Поліненасичені жирні кислоти (Омега-6) |
13 р |
100 % |
Насичені жирні кислоти |
16 г |
100 % |
Стероли (β-ситостерол) |
100 мг |
2 % |
Вітаміни |
|
|
Е () |
12 мг |
81 % |
В4 (холін) |
0,3 мг |
0,1 % |
К (філохінон) |
60 мкг |
50 % |
Макро - та мікроелементи |
|
|
Фосфор (Рһ) |
2 мг |
0,3 % |
Натрій (Nа) |
2 мг |
0,2 % |
Кальцій (Са) |
1 мг |
0,1 % |
Залізо (Fе) |
0,4 мг |
2 % |
Калорійність |
898 ккал |
53 % |
Вплив оливкової олії на організм
1. Високий вміст вітаміну Е позитивно впливає на імунну систему, допомагає нейтралізувати вільні радикали (профілактика раку) і сприяє поліпшенню якості шкіри.
2. Жирні кислоти Омега 9 сприяють профілактиці ракових захворювань, а також знижують тиск і виводять шкідливий холестерин.
3. Лінолева кислота (Омега 6) сприяє регенерації тканин і поліпшення зору.
4. Жирні кислоти в комплексі позитивно впливають на серцево-судинну, травну і нервову системи.
Кому рекомендується включити в раціон оливкова олія.
· Вагітним жінкам та маленьким дітям для правильного формування нервової системи у дитини.
· Літнім людям для поліпшення стану здоров'я і омолодження шкіри.
· Людям з порушенням роботи кровоносної системи.
· Людям із захворюваннями ШЛУНКОВО-кишкового тракту.
· Всім, кому необхідна профілактика онкологічних захворювань, хвороб Паркінсона й Альцгеймера.
· Всім прихильникам здорового харчування.
Кому обмежити вживання оливкової олії.
1. Людям із зайвою вагою. Оливкова олія — це суцільний рослинний жир з високим вмістом калорій, що слід враховувати і не вживати більше 2х ст. л. на добу.
2. Людям, що страждають гіпотонією. Олія сприяє зниженню тиску, що може негативно вплинути на стан здоров'я.
3. При цукровому діабеті слід з обережністю вживати масло в обмеженій кількості.
4. При захворюваннях печінки (холецистит, жовчнокам'яна хвороба). Масло володіє жовчогінним ефектом, тому не слід приймати його на голодний шлунок.
Як правильно зробити вибір
Сорт і вид необхідного масла залежить від його призначення. Є методи визначення якості масла за смаком і запахом, але це можливо тільки після його придбання. Щоб зробити правильний вибір необхідно ретельно вивчити всю інформацію на етикетці. Важливо з'ясувати призначення масла, його сорт, країну виробника, склад, термін придатності і т. д.
Рекомендації.
1. Тара. Важливо купувати масло в скляній (затемненій), бляшаний або керамічній тарі.
2. Країна виробник. Вважається, що найкраще масло виробляється в Греції, Іспанії та Італії.
3. Сорт. Найбільш натуральне, смачне і корисне масло сорту «Extra virgin».
4. Кислотність. Краще масло має кислотність не більше 0,8% на 100 гр. продукту.
5. Сертифікація. Якщо на етикетці знаходиться знак якості «Flos olei» або «D. O. P.», значить масло перевірено і кращої якості. Таку продукцію можна сміливо брати.
6. Термін придатності. Необхідно зіставити дату розливу і строк придатності. Слід вибрати найбільш свіже масло.
7. Смак, запах і колір. Якщо є можливість продегустувати масло, то якісний продукт повинен володіти насиченим оливковою запахом, смаком з гірчинкою і невеликим печіння в горлі. Колір не є показником якості.
Правила зберігання.
а) Тара. Зберігати олію потрібно в скляних, керамічних або металевих (нержавіючих) судинах. Заборонено зберігати в пластиці, т. к. він псує смак, запах і хімічний склад продукту.
б) Герметичність. Посудину повинен щільно закриватися, щоб уникнути тривалого контакту з киснем.
в) Освітлення. Тара повинна бути темною або непрозорою, щоб запобігти проникненню сонячних променів. Якщо посудина прозорий, то його слід зберігати в темному місці.
г) Температура. Зберігати олію потрібно при температурі від 5 до 20 0С.
д) Термін придатності. При дотриманні всіх правил зберігання оливкова олія залишається свіжим до 2х років.
Де застосовується.
1. В кулінарії. Основною сферою застосування оливкової олії є кулінарія. Його широко використовують для приготування різноманітних страв, а ще воно вважається основою «середземноморської дієти».
· Для вживання в сирому вигляді необхідно використовувати виключно масло «Extra virgin». Ним заправляють салати, гарніри, супи, сири, тушковані овочі, використовують як легкий соус з лимонним соком і маринад для м'яса.
· Для смаження і випічки раціонально використовувати сорти «Virgin», «Olive oil», «Pure olive oil» і «Olive-pomace oil».
2. У косметології. Оливкова олія є складовим компонентом багатьох косметичних засобів (крем, мило, шампунь). В домашніх умовах можна додавати в крем або робити косметичні маски для обличчя та волосся. Для цих цілей рекомендується використовувати масло «Extra virgin», оскільки воно максимально натуральне і зберігає всі вітаміни і мінерали. Оливкова олія в значній мірі містить α-токоферол (вітамін Е), який перешкоджає старінню шкіри і покращує її стан. Також компоненти олії зміцнюють волосся і стимулюють їх зростання.
3. У медицині. Оливкова олія з давнини використовується як загоює засіб. При нанесенні на ушкоджену тканину воно сприяє її загоюванню. Для профілактики онкологічних і серцево-судинних захворювань слід приймати по 3-4 ст. л. масла в день.
4. В побуті. Для технічних цілей використовується масло «Lampante oil». Його застосовують для освітлення в лампах (лампадах) або для очищення і захисту поверхонь.
Наукові дослідження.
Перше комплексне дослідження раціону було проведено в 50-х роках минулого століття американським ученим доктором Анцелем Кейсом. У ньому брали участь 12700 чоловіків з семи країн світу, віком від 40 до 59 років. В результаті дослідження було виявлено, що саме критські випробовувані, основою дієти яких були оливки, менше хворіли на рак і серцево-судинні захворювання. А це основні причини смертності в світі.
Нові дослідження опублікував журналNew England Journal of Medicine» від 25 лютого 2013 року. Експеримент проводився в Іспанії протягом 5 років серед 7447 людина. В результаті було з'ясовано, що щоденний прийом 4 ст. л. оливкової олії і 30 р. горіхів якісно знижує рівень холестерину і на 30% зменшує ймовірність розвитку серцево-судинних захворювань.
Висновок.
Оливкова олія є унікальним продуктом, необхідним для життєдіяльності людини. Вживання його в їжу не тільки розкриває смак страви, але і якісно поліпшує загальний стан організму.