
Оливкова олія, його різновиди та властивості.
Вміст
1. Визначення
2. Де виробляється
3. Типи олій
4. Таблиця компонентів і їхня потреба
5. Вплив оливкової олії на організм
6. Кому рекомендується додавати до раціону оливкову олію
7. Кому обмежити вживання оливкової олії
8. Як правильно зробити вибір
9. Правила зберігання
10. Де застосовується
11. Наукові дослідження
12. Висновки
Оливкова олія — це продукт рослинного походження, який отримують із плодів оливи європейської. Продукт є дієтичним і має високий вміст корисних речовин. Застосовують його переважно в кулінарії, а також широко використовують у косметології, медицині та побуті.
Де виробляється.
Основна частка виробництва оливкової олії припадає на Росію, Італію та Іспанія, але Туреччина, Франція, Португалія, Туніс, 36, США, Сірія й Марокко також представлені на цьому ринку.
Типи олій.
1. Натуральне.
· «Extra virgin» — вищий сорт олії, який отримують у разі первинного холодного пресування оливок. Його кислотність не перевищує 0,8%.
· «Virgin» — Така сама олива, але вже повторного пресування з кислотністю не більш ніж 2%.
2. Очищене.
· «Olive oil» и «Pure olive oil» — це змішана в різних пропорціях натуральна та очищена (рафінована) олія. У такому продукті не виражені колір і запах, а корисних компонентів у його складі набагато менший, ніж у попередніх. Кислотність у продуктах такого сорту може досягати 3,3%.
· «Olive-pomace oil» — низькоякісний продукт, який виробляється з макухи (відходи холодного пресування) за допомогою термічної та хімічної екструзії. Така олія дешева, несмачна, не корисна, але придатна для вживання в їжу.
3. Технічне.
· «Lampante oil» (лампова, лампадна) не можна використовувати в їжу. Застосовується в обрядах (у разі богослужіння) і в побуті.
Таблиця компонентів і їхня потреба.
|
Нутрієнт
|
Кількість на 100 грамів |
% від добової норми в 100 грамах |
|
Жири |
99,8 г |
178 % |
|
Вода |
0,2 г |
- |
|
Мононенасичені жирні кислоти (Омега 9) |
67 г |
398 % |
|
Поліненасичені жирні кислоти (Омега 6) |
13 г |
100 % |
|
Насичені жирні кислоти |
16 г |
100 % |
|
Стерили (β-ситостерол) |
100 мг |
2 % |
|
вітаміни |
|
|
|
Е () |
12 мг |
81 % |
|
В4 (холін) |
0,3 мг |
0,1 % |
|
К (філохінон) |
60 мкг |
50 % |
|
Макро- та мікроелементи |
|
|
|
Фосфор (Рh) |
2 мг |
0,3 % |
|
Натрій (Nа) |
2 мг |
0,2 % |
|
Кальцій (Са) |
1 мг |
0,1 % |
|
Железо (Fе) |
0,4 мг |
2 % |
|
Калорийность |
898 ккал |
53 % |
Вплив оливкової олії на організм
1. Високий вміст вітаміну Е сприятливо впливає на імунну систему, допомагає нейтралізувати вільні радикали (профілактика раку) і сприяє поліпшенню якості шкіри.
2. Жирні кислоти Омега 9 сприяють профілактиці ракових захворювань, а також знижують тиск і виводять шкідливий холестерин.
3. Лінолева кислота (Омега 6) сприяє регенерації тканин і поліпшенню зору.
4. Жирні кислоти в комплексі сприятливо впливають на серцево-судинну, травну та нервову системи.
Кому рекомендується додавати до раціону оливкову олію.
· Вагітним і маленьким дітям для правильного формування нервової системи в дитини.
· Літнім людям для поліпшення стану здоров'я й омолодження шкіри.
· Людям із порушенням роботи кровоносної системи.
· Людям із захворюваннями ШКТ.
· Усім, кому потрібна профілактика онкологічних захворювань, хвороб Паркінсона й Альцгеймера.
· Всім прихильникам здорового харчування.
Кому обмежити вживання оливкової олії.
1. Людям із зайвою вагою. Оливкова олія — це суцільний рослинний жир із високим вмістом калорій, що треба враховувати й не вживати більш ніж 2 ст. л. на добу.
2. Людям, які страждають на гіпотонію. Олія сприяє зниженню тиску, що може негативно вплинути на стан здоров'я.
3. У разі цукрового діабету треба з обережністю вживати олію в обмеженій кількості.
4. У разі захворювань печінки (холоецистит, жовчокам'яна хвороба). Олія має жовчогінний ефект, тому не треба приймати її на голодний шлунок.
Як правильно зробити вибір
Сорт і вигляд необхідної олії залежить від її призначення. Є методи визначення якості олії на смак і запаху, але це можливо тільки після її придбання. Щоб зробити правильний вибір, необхідно ретельно вивчити всю інформацію на етикетці. Важливо з'ясувати призначення оливи, його сорт, країну виробника, склад, термін придатності тощо.
Рекомендації
1. Тара. Важливо купувати олію в скляній (затемненій), жерстяній або керамічній тарі.
2. Країна виробник. Вважається, що найкраща олія виробляється в Греції, Іспанії та Італії.
3. Сорт. Найбільш натуральна, смачна та корисна олія сорту «Extra virgin».
4. Кислотність. Найкраща олія має кислотність не більш ніж 0,8% на 100 г продукту.
5. Сертифікація. Якщо на етикетці є знак якості «Flos olei» або «D. O. P.», отже, олива перевірена і найкращої якості. Таку продукцію можна брати сміливо.
6. Термін придатності. Необхідно зіставити дату розливу та термін придатності. Треба вибрати найсвіжішу олію.
7. Смак, запах і колір. Якщо є можливість продегустувати олію, то якісний продукт має мати насичений оливковий запах, смак із гіркуватістю й невелике печіння в горлі. Колір не є показником якості.
Правила зберігання.
а) Тара. Зберігати олію необхідно в скляних, керамічних або металевих (неіржавких) судинах. Заборонено зберігати в пластику, тому що він псує смак, запах і хімічний склад продукту.
б) Герметичність. Посудина має щільно закриватися, щоб уникнути тривалого контакту з киснем.
в) Освітлення. Тара має бути темною або непрозорою, щоб запобігти прониканню сонячних променів. Якщо посудина прозора, то її треба зберігати в темному місці.
г) Температура. Зберігати олію необхідно за температури від 5 до 20 0С.
д) Термін придатності. За дотримання всіх правил зберігання оливкова олія залишається свіжою до 2 років.
Де застосовується.
1. У кулінарії. Основною сферою застосування оливкової олії є кулінарія. Його широко використовують для приготування різноманітних страв, а ще воно вважається основою «середовищеноморської дієти».
· Для вживання в сирому вигляді необхідно використовувати виключно олію «Extra virgin». Ним заправляють салати, гарніри, супи, сири, тушковані овочі, використовують як легкий соус із лимонним соком і маринад для м'яса.
· Для смаження та випікання раціонально використовувати сорти «Virgin», «Olive oil», «Pure olive oil» і «Olive-pomace oil».
2. У косметології. Оливкова олія є складником багатьох косметичних засобів (крем, мило, шампунь). У домашніх умовах можна додавати його до крему або робити косметичні маски для обличчя та волосся. Для цього рекомендується використовувати олію «Extra virgin», оскільки вона максимально натуральна та зберігає всі вітаміни та мінерали. Оливкова олія чималою мірою містить α-токоферол (вітамін Е), який перешкоджає старінню шкіри та покращує її стан. Також компоненти олії зміцнюють волосся і стимулюють його ріст.
3. У медицині. Оливкова олія з давніх часів використовується як загоювальний засіб. Під час нанесення на пошкоджену тканину вона сприяє її загоєнню. Для профілактики онкологічних і серцево-судинних захворювань треба приймати по 3-4 ст. л. олії на день.
4. У побуті. Для технічних цілей використовується олія «Lampante oil». Його застосовують для освітлення в лампах (лампатах) або для очищення й захисту поверхонь.
Наукові дослідження.
Перше комплексне дослідження раціону було проведено у 50-х роках минулого століття американським вченим доктором Анцелем Кейсом. У ньому брали участь 12700 чоловіків із семи країн світу, віком від 40 до 59 років. Унаслідок дослідження було виявлено, що саме критичні випробувані, основою дієти яких були оливки, найменше хворіли на рак і серцево-судинні захворювання. А це основні причини смерті у світі.
Нові дослідження випустив журнал «New England Journal of Medicine» від 25 лютого 2013 року. Експеримент проводився в Іспанії впродовж 5 років серед 7447 осіб. Унаслідок цього було вияснено, що щоденне приймання 4 ст. л. оливкової олії та 30 г горіхів якісно знижує рівень холестерину та на 30% зменшує ймовірність розвитку серцево-судинних захворювань.
Висновки.
Оливкова олія є унікальним продуктом, необхідним для життєдіяльності людини. Вживання його в їжу не тільки розкриває смак страви, але й якісно покращує загальний стан організму.

