Продавець Інтернет-магазин "Здорове харчування" розвиває свій бізнес на Prom.ua 9 років.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Bigl.ua — приведет к покупке
Кошик
2696 відгуків
Безкоштовна доставка від 1500 грн.

Сейчас компания не может быстро обрабатывать заказы и сообщения, поскольку по ее графику работы сегодня выходной. Ваша заявка будет обработана в ближайший рабочий день.

Здорове харчування
Контакти
Інтернет-магазин "Здорове харчування"Олена Демішева
вулиця Інститутська, 22, м. Глухів, Україна
+380 (50) 324-50-04
менеджер Дарина
+380503245004+380503245004
Мапа
+380 (50) 324-50-04

Оливкова олія, його види і властивості

Оливкова олія, його види і властивості

Оливкова олія, його види і властивості.

 

Зміст

1. Визначення

2. Де проводиться

3. Види масел

4. Таблиця компонентів і їх потреба

5. Вплив оливкової олії на організм

6. Кому рекомендується включити в раціон оливкова олія

7. Кому обмежити вживання оливкової олії

8. Як правильно зробити вибір

9. Правила зберігання

10. Де застосовується

11. Наукові дослідження

12. Висновок

 

 

Оливкова олія – це продукт рослинного походження, який отримують з плодів оливи європейської. Продукт є дієтичним і володіє високим вмістом корисних речовин. Застосовують його переважно в кулінарії, а також широко використовують в косметології, медицині та побуті.

 

Де виробляється.

Основна частка виробництва оливкової олії припадає на Грецію, Італію та Іспанію, але Туреччина, Франція, Португалія, Туніс, Ізраїль, США, Сирія і Марокко також представлені на цьому ринку.

 

Види масел.

1. Натуральне.

· «Extra virgin» – вищий сорт масла, який отримують при першому холодному віджимі оливок. Його кислотність не перевищує 0,8%.

· «Virgin» – Таке ж масло, але вже повторного віджиму з кислотністю не більше 2%.

 

2. Очищене.

· «Olive oil» і «Pure olive oil» – це змішане в різних пропорціях натуральне і очищене (рафінована олія. У такому продукті не виражені колір і запах, а корисних компонентів у його складі значно менше, ніж у попередніх. Кислотність в продуктах такого сорту може досягати 3,3%.

· «Olive-pomace oil» – низькоякісний продукт, який виробляється з макухи (відходи холодного віджиму) шляхом термічної і хімічної екструзії. Таке масло дешеве, не смачне, не корисне, але придатне для вживання в їжу.

 

3. Технічне.

· «Lampante oil» (лампове, лампадне) не можна використовувати в їжу. Застосовується у релігійних обрядах (при богослужінні) і в побуті.

 

Таблиця компонентів і їх потреба.

 

Нутрієнт

 

Кількість на 100 грам

% від добової норми в 100 грамах

Жири

99,8 р

178 %

Вода

0,2 г

-

Мононенасичені жирні кислоти (Омега-9)

67 г

398 %

Поліненасичені жирні кислоти (Омега-6)

13 р

100 %

Насичені жирні кислоти

16 г

100 %

Стероли (β-ситостерол)

100 мг

2 %

Вітаміни

 

 

Е ()

12 мг

81 %

В4 (холін)

0,3 мг

0,1 %

К (філохінон)

60 мкг

50 %

Макро - та мікроелементи

 

 

Фосфор (Рһ)

2 мг

0,3 %

Натрій (Nа)

2 мг

0,2 %

Кальцій (Са)

1 мг

0,1 %

Залізо (Fе)

0,4 мг

2 %

Калорійність

898 ккал

53 %

 

 

 

Вплив оливкової олії на організм

 

1. Високий вміст вітаміну Е позитивно впливає на імунну систему, допомагає нейтралізувати вільні радикали (профілактика раку) і сприяє поліпшенню якості шкіри.

2. Жирні кислоти Омега 9 сприяють профілактиці ракових захворювань, а також знижують тиск і виводять шкідливий холестерин.

3. Лінолева кислота (Омега 6) сприяє регенерації тканин і поліпшення зору.

4. Жирні кислоти в комплексі позитивно впливають на серцево-судинну, травну і нервову системи.

 

Кому рекомендується включити в раціон оливкова олія.

· Вагітним жінкам та маленьким дітям для правильного формування нервової системи у дитини.

· Літнім людям для поліпшення стану здоров'я і омолодження шкіри.

· Людям з порушенням роботи кровоносної системи.

· Людям із захворюваннями ШЛУНКОВО-кишкового тракту.

· Всім, кому необхідна профілактика онкологічних захворювань, хвороб Паркінсона й Альцгеймера.

· Всім прихильникам здорового харчування.

 

Кому обмежити вживання оливкової олії.

 

1. Людям із зайвою вагою. Оливкова олія — це суцільний рослинний жир з високим вмістом калорій, що слід враховувати і не вживати більше 2х ст. л. на добу.

2. Людям, що страждають гіпотонією. Олія сприяє зниженню тиску, що може негативно вплинути на стан здоров'я.

3. При цукровому діабеті слід з обережністю вживати масло в обмеженій кількості.

4. При захворюваннях печінки (холецистит, жовчнокам'яна хвороба). Масло володіє жовчогінним ефектом, тому не слід приймати його на голодний шлунок.

 

Як правильно зробити вибір

Сорт і вид необхідного масла залежить від його призначення. Є методи визначення якості масла за смаком і запахом, але це можливо тільки після його придбання. Щоб зробити правильний вибір необхідно ретельно вивчити всю інформацію на етикетці. Важливо з'ясувати призначення масла, його сорт, країну виробника, склад, термін придатності і т. д.

Рекомендації.

1. Тара. Важливо купувати масло в скляній (затемненій), бляшаний або керамічній тарі.

2. Країна виробник. Вважається, що найкраще масло виробляється в Греції, Іспанії та Італії.

3. Сорт. Найбільш натуральне, смачне і корисне масло сорту «Extra virgin».

4. Кислотність. Краще масло має кислотність не більше 0,8% на 100 гр. продукту.

5. Сертифікація. Якщо на етикетці знаходиться знак якості «Flos olei» або «D. O. P.», значить масло перевірено і кращої якості. Таку продукцію можна сміливо брати.

6. Термін придатності. Необхідно зіставити дату розливу і строк придатності. Слід вибрати найбільш свіже масло.

7. Смак, запах і колір. Якщо є можливість продегустувати масло, то якісний продукт повинен володіти насиченим оливковою запахом, смаком з гірчинкою і невеликим печіння в горлі. Колір не є показником якості.

 

 

 

Правила зберігання.

 

а) Тара. Зберігати олію потрібно в скляних, керамічних або металевих (нержавіючих) судинах. Заборонено зберігати в пластиці, т. к. він псує смак, запах і хімічний склад продукту.

б) Герметичність. Посудину повинен щільно закриватися, щоб уникнути тривалого контакту з киснем.

в) Освітлення. Тара повинна бути темною або непрозорою, щоб запобігти проникненню сонячних променів. Якщо посудина прозорий, то його слід зберігати в темному місці.

г) Температура. Зберігати олію потрібно при температурі від 5 до 20 0С.

д) Термін придатності. При дотриманні всіх правил зберігання оливкова олія залишається свіжим до 2х років.

 

Де застосовується.

 

1. В кулінарії. Основною сферою застосування оливкової олії є кулінарія. Його широко використовують для приготування різноманітних страв, а ще воно вважається основою «середземноморської дієти».

· Для вживання в сирому вигляді необхідно використовувати виключно масло «Extra virgin». Ним заправляють салати, гарніри, супи, сири, тушковані овочі, використовують як легкий соус з лимонним соком і маринад для м'яса.

· Для смаження і випічки раціонально використовувати сорти «Virgin», «Olive oil», «Pure olive oil» і «Olive-pomace oil».

2. У косметології. Оливкова олія є складовим компонентом багатьох косметичних засобів (крем, мило, шампунь). В домашніх умовах можна додавати в крем або робити косметичні маски для обличчя та волосся. Для цих цілей рекомендується використовувати масло «Extra virgin», оскільки воно максимально натуральне і зберігає всі вітаміни і мінерали. Оливкова олія в значній мірі містить α-токоферол (вітамін Е), який перешкоджає старінню шкіри і покращує її стан. Також компоненти олії зміцнюють волосся і стимулюють їх зростання.

3. У медицині. Оливкова олія з давнини використовується як загоює засіб. При нанесенні на ушкоджену тканину воно сприяє її загоюванню. Для профілактики онкологічних і серцево-судинних захворювань слід приймати по 3-4 ст. л. масла в день.

4. В побуті. Для технічних цілей використовується масло «Lampante oil». Його застосовують для освітлення в лампах (лампадах) або для очищення і захисту поверхонь.

 

Наукові дослідження.

 

Перше комплексне дослідження раціону було проведено в 50-х роках минулого століття американським ученим доктором Анцелем Кейсом. У ньому брали участь 12700 чоловіків з семи країн світу, віком від 40 до 59 років. В результаті дослідження було виявлено, що саме критські випробовувані, основою дієти яких були оливки, менше хворіли на рак і серцево-судинні захворювання. А це основні причини смертності в світі.

Нові дослідження опублікував журналNew England Journal of Medicine» від 25 лютого 2013 року. Експеримент проводився в Іспанії протягом 5 років серед 7447 людина. В результаті було з'ясовано, що щоденний прийом 4 ст. л. оливкової олії і 30 р. горіхів якісно знижує рівень холестерину і на 30% зменшує ймовірність розвитку серцево-судинних захворювань.

 

Висновок.

Оливкова олія є унікальним продуктом, необхідним для життєдіяльності людини. Вживання його в їжу не тільки розкриває смак страви, але і якісно поліпшує загальний стан організму.

Інші статті
  • Детоксикатор при варикозі
    Детоксикатор при варикозі
    Варикозне розширення вен (варикоз) являє собою запалення та деформацію венозних судин, внаслідок чого порушується робота кровоносної системи. Найчастіше варикоз ніг підносить сюрпризи жінкам, які страждають від естетичних недоліків.
    Повна версія статті
  • Детоксикатор - источник минералов
    Детоксикатор - источник минералов
    Детоксикатор являет собой глину Монтмориллонит добываемую из недр земли. Прежде всего это высокое содержание кремния, а также кальций, магний, железо, марганец, натрий, сера, хром, фосфор, калий, йод, цинк, селен, медь, литий и другие. Подробнее
    Повна версія статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner